Неділя, 05 Травня 2024, 01:05
Вітаю Вас Гость | RSS

Схеми вишивок хрестиком персональний сайт

Меню сайту
Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Листопад » 16 » Українська вишиванка
10:58
Українська вишиванка
Вишивка хрестиком є одним з найдавніших, видів українського прикладного мистецтва, яке збереглося до наших днів в майже незмінному вигляді. Українські вишиванки крізь час пронесли тепло рук талановитих майстринь, які вигаптували на білій тканині кольоровими нитками найкращі побажання тим, хто одягне сорочки вишиті їхніми руками.

Вишиті сорочки так вдало підкреслили автентичність та оригінальність характеру українців, що назавжди стали такою собі візитівкою українця, як наприклад сомбреро для мексиканця, або балалайка для росіянина. А в давнину візерунок, покрій, техніка вишивки могла багато розповісти про господаря сороки.

Вишиті жіночі сорочки яки носили заможні панянки дивували яскравістю барв, а на тонкій дорогій тканині червоним шовком майорили ружі і маки. Рукава збиралися пишними "пухликами", а манжети та комір були оздоблені найтоншим та найвишуканішим мереживом. Навколо таких пані сміх, жарти, і залицяння.

 

 

А ось жіноча вишиванка яку носила удова: крій її простий, рівний, на білому тлі сумно розкидані чорні квіти, мов зів"ялі букети її надій, яким не було суджено втілитися у життя. До такої молодиці чоловік не підійде, щоб не потурбувати ні нароком.


Чоловічі вишиванки мали більш стриманий геометричний орнамент. Яскравою особливістю яку мали чоловічі вишиті сорочки - пишна, багато розшита маніжка (передня частина сорочки від коміра до середини сорочки).

Особливу увагу хотілося б приділити темі дитячих вишиванок, які відігравали роль оберегів для немовлят. У візерунках намагалися приховати старовинні символи-піктограми, які мусили захищати немовлят від злих духів, хвороб та лихих очей. Матері ретельно, хрестик за хрестиком вшивали в тканину життєвого шляху своєї дитини нитки щасливої долі. У вишитих сорочечках малі проходили свої перші, найважливіші життєві кроки: хрещення, перше причастя.

На жаль на сьогодні мало хто з господинь може похизуватися своєю майстерністю що до вишивання. Але все більш втрачене мистецтво набуває популярності. Для тих, хто бажає спробувати себе у можливості власноруч вишити сорочку для своїх близьких я пропоную розглянути наступну схему.

 

 

Завантажити скановані зображення в гарній якості:

 

 

 

Категорія: Вишиванки жіночі | Переглядів: 12839 | Додав: firemen | Рейтинг: 3.7/7
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
ПОГОДА
Погода
Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Час життя сайту
Моє опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 400
Загрузка файлов
Вверх